Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 17 common:people_all_forms

200 років від дня народження Івана Вернадського

Date: 10 червня 2021 о 08:17
87 views

5 червня 2021 року виповнюється 200 років від дня народження Івана Васильовича Вернадського – вченого-економіста, публіциста і видавця, першого професора кафедри політичної економії та статистики Київського університету Св. Володимира.

Іван Вернадський – найбільш видатна постать вітчизняної університетської економічної науки часів її становлення. Вчений працював над формуванням якісного наукового середовища, сприятливого для розвитку науки. Він був прискіпливим у розробці лекційних матеріалів, особливу цінність вбачав у викладанні історії науки, без якої неможливо зрозуміти її значення. У прагненні популяризації та привернення уваги суспільства до проблем політичної економії вчений заснував одне з перших спеціалізованих економічних видань «Еконічний вказівник». Все життя вчений ідентифікував себе як українця, а публікація праць російською мовою диктувалася радше історичними обставинами відсутності української державності. Івану Васильовичу вдалося прищепити любов до України своєму синові – всесвітньовідомому вченому, співзасновнику і першому президенту Української академії наук Володимиру Вернадському. Більш детально дізнатися життєпис видатного вченого, публіциста можна за покликанням https://www.youtube.com/watch?v=mcO6mmusERY.

Вшанування пам'яті

Ім'я науковця присвоєно багатьом академічним інститутам, бібліотекам, кораблям тощо. Зокрема Національній бібліотеці України. На пошану науковця названо два мінерали «вернадит» і «вернадскит». Академія наук СРСР у 1945 році установила грошову премію та золоту медаль імені В. І. Вернадського. Починаючи з 1973 року, НАН України встановлена також премія імені В. І. Вернадського, а з 2003 р. — Золота медаль імені В. І. Вернадського Національної академії наук України.

У 1963 році в СРСР випущено поштову марку до 100-річчя від дня народження науковця.

У 1964 році іменем науковця назвали гірський хребет у східній частині Антарктиди. Хребет завдовжки понад 400 км, заввишки 1600 м. У 1996 році заснували українську антарктичну станцію Академік Вернадський.

У 1973 році його іменем назвали бульвар у Києві (Академмістечко) де у 1981 відкрили пам'ятник Вернадському. До 1963 року його ім'я носила також нинішня вулиця Петра Запорожця на Воскресенці у Києві.

У 2000 році на всеукраїнському шоу "Людина року" вченому, за його заслуги перед вітчизняною і світовою наукою, та людством було присвоєно звання "Людина століття".

26 березня 2003 року Національний банк України в обіг випустив ювілейну монету номіналом 2 гривні, яка присвячена академіку Вернадському.

25 лютого 2013 року Національний банк України в обіг випустив срібну пам'ятну монету в серії «Видатні особистості України» номіналом 5 гривень, яка присвячена 150-річчю від дня народження академіка Вернадського.

На честь науковця назвали астероїд 2809 Вернадський та кратер на зворотній стороні Місяця.

12 березня 2013 року Google відзначив 150 років від дня народження Володимира Вернадського святковим логотипом. На головній сторінці пошукового сервісу розмістили дудл у вигляді малюнків, які символізують сфери наукових інтересів науковця та його портрет.

З 26 листопада 2015 року в Дніпрі існує вулиця Володимира Вернадського.

З 10 грудня 2015 року в місті Конотоп існує вулиця Володимира Вернадського.

У Львові та Запоріжжі існує вулиця Володимира Вернадського.

З 2015 року в Дніпрі проходить щорічний інженерний конкурс Vernadsky Challenge з призовим фондом у 2 млн. гривень у якості гранту на розвиток проєктів молодих винахідників.

25 жовтня 2019 року Національний банк України увів у грошовий обіг купюру номіналом в 1000 гривень із зображенням Володимира Вернадського на аверсі та будівлею Президії НАН України на звороті.

Comments:
Only authorized users can leave comments.